De afviser din historie – ikke dig!

Din historie og fortælling skaber en ramme. Hvor ofte har du stået med en god idé, delt den med andre og ikke fået den ønskede respons eller opbakning? Hvor ofte har du stået med alle dine talenter og alligevel følt de ikke var nok – at du ikke slog til? Jeg tænker, du muligvis som jeg kan komme i tanke om en del gange.

For overhovedet at nå dertil; til at dele vores ideer eller handle på det vi drømmer om, må vi tro på os selv. Så faktisk vil jeg sige tillykke til dig, som kan svare ‘ofte’ til det første spørgsmål, for det betyder, at du tør dele dine ideer, tør handle.

Vi er hæmmet, hvis vi ikke tror på os selv

Hvis vi mangler troen på os selv, hæmmer vi os selv. Nogle gange i en grad, så vi ikke tør handle på det, der er vigtigt for os. Der er selvfølgelig forskel på i hvor høj grad vi hæmmer os selv og lader vores gode idéer, intentioner og talenter falde til jorden. I hvilken udstrækning vi gør dette kan sammenfattes med socialpsykologen Albert Banduras begreb self-efficacy, som på dansk bedst oversættes med selv-tro eller handlingstillid – ofte brugt sammen med begreber som selvværd og selvtillid.

Tro og handling følges ad

For at turde handle bør vi have en god portion af tro på os selv. Manglende tro på os selv er meget destruktivt. Med manglende tro på os selv spænder vi ofte ben for os selv ved at lade egne hæmmende overbevisninger, om at vi enten ikke er gode nok, smukke nok, kloge nok, skarpe nok, sjove nok, spændende nok, smarte nok eller seje nok, stå i vejen for det vi gerne vil. Disse benspænd og hæmmende overbevisninger kan sågar gøre, at vi mister føling med hvad vi gerne vil, da vilje og handling unægtelig hænger sammen. Hvis vi gentagne gange ikke tør handle, oplever modstand eller modgang, mister vi modet og motivationen. Vi mister troen på at lykkes og dermed også viljen til at prøve. Og så kunne jeg stoppe mine skriverier her, og du ville muligvis stå tilbage ganske modløs. Min erfaring er, at en del artikler og oplæg gør dette eller giver for mange gode og velmenende råd til hvordan vi overkommer hæmmende overbevisninger.

På den 5. verdenskongres i positiv psykologi i Montreal, som jeg for nylig deltog i, observerede jeg flere spændende oplæg. Blandt et af dem var et oplæg af Louisa Jewell, hvor jeg særligt ikke kan give slip på ét udsagn:

“People do not reject you, they reject your story”

Det smukke ved Louisas oplæg og dét som ramte var mig var denne enkle sætning:

“De afviser ikke dig, de afviser din historie”

For at lykkes med noget er vi ofte afhængige af andres opbakning, men hvis vi ikke får den, hvad gør vi så? Giver vi op, eller prøver vi igen?

“De afviser ikke dig, de afviser din historie”

Med denne sætning i baghovedet prøver vi igen. Med denne styrkende overbevisning forsøger vi at ændre lidt på historien, den fortællingen, vi kom med. Vi prøver igen på en lidt anden måde. Så næste gang du står overfor chefen og får “Nej” til et projekt, som du synes er fantastisk og har lagt en masse energi i, en mulig arbejdsgiver som fravælger dig eller en investor som ikke ser det gyldne potentiale i lige netop dit produkt eller din forretningsidé, så tænk på dette:

“De afviser ikke mig, de afviser min historie”

Når du oplever afvisning fra andre, handler det ikke om dig men om din fortælling. Det er historien, de afviser – ikke dig!

Jeg tror denne sætning kan hjælpe mig i situationer, hvor jeg ikke føler mig “nok”. Jeg vil prøve, og tænkte derfor at jeg ville dele den med dig. Måske du også kan få gavn af denne enkle sætning. Den flytter fokus væk fra ‘mig’, som jeg har svært ved at ændre og ikke nødvendigvis skal ændre, for jeg er jo mig.

Sætningen flytter fokus, så du kan skabe en fortælling og ændre den, så den virker og skaber handling

Sætningen flytter fokus væk fra min navle og over på historien – min fortælling – og over på mit handlingspotentiale. Min historie er nemmere at gøre noget ved – især den historie som endnu ikke er; dette øjeblik og det der ligger foran mig.

Knus

Sanne Østergaard Nissen

 

Din historie - ikke dig