Ønsketænkning er ikke nødvendigvis gavnligt – tværtimod!

Så er ønsketænkning en fælde? På dette års konference i positiv psykologi – ECPP2016 – præsenterede Barbara L. Fredrickson et spændende oplæg, der indenfor positiv psykologi kunne ses som en provokation. Dette skyldes at tilgangen til ønsketænkning er en anelse kontroversiel og modsigende i forhold til det man før har troet. Indenfor mere pop-positivpsykologiske kredse har man længe haft fokus på visualiserings kraft i form af: “se din ønskede fremtid for dig, og du vil have nemmere ved at komme i nærheden af den. Dette indlæg er ikke en kritik af visualiseringens effekt, men Fredrickson tydeliggør, at positive tanker i sig selv ikke er hjælpsomme! Ønsketænkning og ekstrem fokus på lykke gør os deprimerede og ensomme. Vores tanker narrer os og loooper i positive tanker og ønskefantasier, som aldrig forankrer sig som positive emotioner i kroppen. Så hvad skal der til for at de positive emotioner forankre sig i kroppen?

Fokus på positive emotioner

Positive emotioner er kortvarige mikroøjeblikke og ved at dyrke disse kan det åbne dit udsyn for muligheder, ændre din kropsholdning, som påvirker dine omgivelser ( – tænk: hævede versus sænkede skuldre, foldede versus åbne arme). Positive emotioner skaber resiliens, er fysiologisk godt for hjertet og styrker immunforsvar.

Vejen til positive emotioner er Ikke raketvidenskab: Den mest effektive måde at skabe disse er gennem konteksten og omgivelserne. Så sørg for at være i rammer og med mennesker som er gode for dig og dyrk oplevelser som gør dig glad – gå en tur, syng i badet, dans, engagér dig i lokalsamfundet, meditér osv. Og så har jeg flere konkrete værktøjer fra Fredricksons bog om positivitet, men den står hjemme på hylden, så det må vente. Nu venter et køligt glas hvidvin i selskab med dejlige damer – en god ramme med dejlige mennesker. Kram til alle der læser med. Forresten skaber kram også positive emotioner, da det udløser hormonet oxytocin. Så kram løs – men drop ønsketænkning!

Kærlig hilsen

sanne-oestergaard-nissen

 

 

Sanne Østergaard Nissen

Ikke mere ønsketænkning

Østergaard Nissen