Hvad er passion og er det godt for os?

Jeg tror mange desperat leder efter deres helt personlige og individuelle drøm i et inderligt håb om, at noget skal dukke op, som de er dybt passioneret for og som giver mening til livet. Der er skrevet et hav af selvhjælpsbøger, som hjælper den enkelte med at finde lige netop dét de søger – passionen – eller noget andet, som de føler, de “bør” have eller være. Spørgsmålet er bare, hvad det var de i virkeligheden ledte efter: Var det passionen eller var det egoet – og forsøget på at indfri egoets behov for prestige og anerkendelse? Det bliver vi ikke helt klogere på i dette indlæg, men vi kan blive klogere på passion – og fordelen ved at have en mere balanceret og harmonisk tilgang til netop denne.

To former for passion

Robert J. Vallerand, social psykolog, forsker i passion. Han har en dualistisk tilgang til begrebet og ser det som enten en ‘Harmonious passion’ eller ‘Obsessive passion’, hvor den ene selvsagt er god for os og den anden mere udfordrende. Blandt andet viser studier at mennesker som er meget fokuseret på deres job og negligerer andre aktiviteter i livet får det svært, når de engang går på pension.

Det samme mønster gælder romantisk passion, som kan udvikle sig til en besættelse af den anden og dermed medfører at man mister sig selv.

Hvordan styrkes harmonisk passion?

En måde at styrke ‘harmonious passion’ er blandt andet ved at styrke fokus på flere sjove aktiviteter i livet og som Vallerand også siger, så kan man være motiveret for mange ting, men kun passioneret omkring få (2-3 aktiviteter). Men man behøver altså ikke kun være besat fokuseret på én og kun én aktivitet for at få succes. Harmonisk passion fører til at man vokser som individ og han konkluderer – kultivér et positivt harmonisk fokus på aktiviteten, du er passioneret omkring, og tag aktiviteten men ikke dig selv for seriøst:

“Leave your ego at the door, and if you’re lucky it won’t be there when you get back.”

Jeg håber du finder din harmoniske passion – med fokus på alt det der gør dig glad og er godt for dig.

Kærlig hilsen

sanne-oestergaard-nissen

Sanne Østergaard Nissen

Glem dit ego - find din passion