Hvad er perfektionisme?

Kender du følelsen af at tænke ALT eller INTET eller IKKE GODT NOK, eller DE gør det meget bedre end jeg?

Hvis ikke den første sætning i en opgave er helt perfekt, så gider du slet ikke skrive videre? Har du en tendens til at udsætte løsningen af opgaver, fordi du tvivler på om det, du kommer til at lave, er godt nok? Genlæser du dine e-mails, opslag på facebook eller beskeder igen og igen, for at se om der er fejl, som bør rettes? Virker det som om, at de andre er meget længere fremme og gør det hele bedre end dig? Tror du ikke på de komplimenter, du modtager? Har du svært ved at vurdere, hvornår du bør yde dit bedste og hvornår du kan tillade dig at slappe af? Rækker du sjældent ud til andre og beder om hjælp?

En stærk tendens i tiden er ’trang til fuldkommenhed’, som er den direkte oversættelse af perfektionisme (Gyldendals Røde Ordbøger). En trang til at fremstå som en succes. En trang til at være perfekt. Mon ikke vi alle oplever den trang i ny og næ – i mindre eller større omfang?

Hensigtsmæssig perfektionisme

I mindre omfang kan perfektionisme da også være en drivkraft og give energi til at opnå noget, som vi brændende ønsker. Den kan lede os til store bedrifter og er et udtryk for at man stræber efter at gøre sit bedste, er målrettet og dedikeret. Denne mere sunde form for perfektionisme kaldes hensigtsmæssig perfektionisme og er udtryk for at man har høje krav og forventninger til sig selv og formår at leve op til dem.

Uhensigtsmæssig perfektionisme

I større omfang kan perfektionisme dog føre til en utålelig selvkritik, gentagende bekymringer om man nu gør det ’godt nok’, stærk fokus på egne fejl og mangler, og frygt for at begå fejl. Når perfektionisme går hen og bliver uhensigtsmæssig er det typisk fordi, at man har så høje krav og forventninger til sig selv, på ét eller flere områder af sit liv, som er vanskelige at indfri. Disse krævende og høje standarder forfølges, selvom de skaber problemer for både det fysiske og mentale helbred. Den uhensigtsmæssige perfektionisme involverer at ens selvværd bliver koblet op på, hvor godt man lever op til de høje krav og forventninger.

Konsekvenser af uhensigtsmæssig perfektionisme

Uhensigtsmæssig perfektionisme er desuden sat i forbindelse med forskellige mentale helbredsproblemer såsom hovedpine og søvnbesvær i den milde ende. I den alvorlige ende kan overdreven og uhensigtsmæssig perfektionisme lede til OCD, spiseforstyrrelser, angst (især social fobi), selvskade og depression.

Forebygges eller behandles perfektionisme ikke i tide kan det i større eller mindre omfang lede til de nævnte lidelser.

Perfektionisme er ikke en diagnose

Bemærk dog at perfektionisme ikke er en diagnose. Perfektionisme er en copingstrategi eller et karaktertræk, som man har udviklet for at modstå de krav, som man føler sig pålagt, eller har pålagt sig selv. Det er derfor noget man kan arbejde på, ved at se nærmere på egne tanke- og adfærdsmønstre, samt at se på de krav man har til sig selv, og krav man tror at andre har til en.

Hvem er Sanne?

Sanne Østergaard Nissen

Jeg er ekstern lektor på  UC SYD og University of Applied Sciences i Kiel, foredragsholder, rådgiver om perfektionisme og perfekthedskultur og forfatter til bogen SKØNHEDEN I DET UPERFEKTE. Desuden har jeg en kreativ side, hvor jeg skriver digte og sange, synger, tegner og maler.

Mit hjerte banker for at formidle, rådgive og skabe trivsel og min spidskompetence er at stille spørgsmål, som skaber nye tankemønstre, eftertænksomhed og forandring.

Læs mere…

Ro & Nærvær

Hvordan skabes et højt ambitionsniveau, der holder i laengden?

At man er ambitiøs, gerne vil præstere sit bedste, gøre det godt og stræbe efter at komme langt i livet, kan være en rigtig god egenskab. På mange måder kan man profitere af en vis grad af perfektionisme. Men går perfektionismen hen og bliver en kamp med og mod en selv, hvor man er overkritisk, ikke nyder arbejdsprocesser og læringsprocesser, ikke kan tolerere fejl og kritik og konstant vurderer egne præstationer negativt og fordømmende, og presser sig selv til den yderste grænse, så er det værd at stoppe op og se på sine tanke- og adfærdsmønstre.

  • Vil du arbejde med dine tanker og handlemønstre og holde fast i trivsel i dagligdagen?
  • Vil du bevare et højt ambitionsniveau, drivkraft og målrettethed uden at brænde ud?
  • Vil du lære at kunne slippe kontrollen nu og da og lade andre komme tæt på og se din sårbarhed?
  • Vil du slippe frygten for at begå fejl og kunne lade din kreativitet løbe frit?
  • Vil du slippe det skamfulde og kunne acceptere og nyde nuet – uden at dømme dig selv og andre?
  • Vil du gerne trives i læringsprocesser fremfor kun at tænke på resultatet og på at blive færdig?
  • Vil du gerne (gen)finde glæde og tilfredshed, ro og balance?

Professionelt har jeg beskæftiget mig mange år med perfektionisme. Personligt har jeg haft perfektionisme inde på livet hele mit liv – både den hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige. Jeg vil meget gerne dele mine erfaringer.

Læs mere i bloggen eller skriv spørgsmål anonymt, som tages op i et indlæg eller video her på siden. Kontakt mig gerne rådgivning i at opnå større trivsel, tilfredshed og glæde i hverdagen eller kontakt mig for foredrag.

Udpluk fra blog

Selvtro: Tror på mig – hvem tror på dig?

Selvtro: Tror på mig – hvem tror på dig?

Ret derfor dit fokus på, hvor og hvordan du får succesoplevelser. Find gode rollemodeller som du kan spejle dig i og tage ved lære af. Opsøg og vær opmærksom på andres tilskyndelser og opmuntring af dig. Sidst men ikke mindst: Lær dine krops signaler at kende, så du ved, hvornår du skal flygte eller blive og kæmpe for det, du godt kunne tænke dig at lykkes med.

læs mere
Kontakt mig her